ERZURUM’A AÇILAN HUKUK FAKÜLTESİ ‘NİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Fakültenin adı olan hukuk’tan başlayalım:
Arapça bir isim olan hukuk “haklar” demektir. Hak ise batıl olmayan, kaynağını esma’l -hüsnadaki “El Hakk” tan aldığı için her dem varlığı hissedilen bir kavramdır.
Hakk olan Allah’ın insanlar arasında tevzii ettiği bir adalet sistemi olduğu gibi Allahın yarattığı insanın da kendi idraki dairesinde dağıttığı bir adalet vardır. İnsanoğlu adalet daireleri olan mahkemelerde adalet anlayışını verdiği kararlarla uygular. Yargıçların her kararı bir hüküm, diğer tanımla bir hikmettir.
Hikmetinden sual edilmeyen Allah olduğu için yargıçların” hikmet’tendir” diye verdiği kararlar eleştirilir. Yargıçlar kararlarını elbetteki bir sistem ve hukuk mantığı çerçevesinde verirler.


İşte bu hukuk mantığı denince Erzurum’un büyük hukukçusu Ömer Nasuhi Bilmen akla gelir. Onun ıstılahat-ı fıkhıyye kamusu o kadar yetkin bir hukuk kitabıdır ki İstanbul hukuk fakültesi hocaları Sıddık Sami, Hüseyin Kubalı gibi hocaların takdiriyle fakülte yayınları arasında basılmıştır.
Bu itibarla Erzurum hukuk fakültesi’ne Ömer Nasuhi Bilmen Hukuk Fakültesi dense uygun olacaktır.
Bu mektepten yetişenler Erzurum adliyesi başta olmak üzere mahkemeler icra edecekler, Ömer Nasuhi’nin izinden gidenler tevhidin emrettiği hukuku icra ederken, nefsani arzuları ile Erzurum Hukuk'a yazılıp buradan diploma edinenler Allah’tan gayrı güç odakların emrinde sözüm ona hükümler vereceklerdir.
Hal bu olduğu için Erzurum’a açılacak hukuk fakültesinin adalete de zulme de açık bir zemin olduğunu hatırdan hiç çıkarmamak gerekiyor.
Mustafa Çetin Baydar

0 yorum: