KURANDA MELE (KANAAT ÖNDERİ) KAVRAMI

M. Çetin BAYDAR
cetinbaydar@gmail.com


19.06.2008
Kur’an’da “Mel’e (Kanaat Önderler)i” Kavramı


Kur'an'da " Mel'e (Kanaat Önderler)i" Kavramı ve Günümüze İzdüşümleri
Tarihin her döneminde toplumlar, "Mel'e"lerin, yâni, Kanaat önderlerinin gösterdiği istikâmette yürümüştür.
İslâmî bir toplumda; peygamberlerin vârisleri durumunda olan ûlema ve muttaki yöneticiler de müsbet anlamda Meledir.
Günümüzde demokrasi ile idare edilen ülkelerde parti liderleri ve yöneticileri mele durumundadır. Partiler, devlet çatısı altına toplanmış gücü kullanmak için birbirleri ile mücadele ederler.
Kuran'ı referans kabul eden devletlerde devlet çatısı altındaki gücün kullanımı farklıdır.
Bu konuda bir otorite olan Farâbi'ye göre iki türlü devlet vardır: Birincisi: vahye dayanan erdem esaslı devlet; İkincisi: hevâ ve hevesin şekillendirdiği câhiliye devleti..
Vahye dayanan erdem esaslı devlette tek örnek, tek uygulama söz konusuyken, hevâ ve hevesin şekillendirdiği cahiliye devletlerinde sayısız örnek ve uygulama görülür.
Kuran'ı referans kabul etmeyen ancak halkının önemli bir bölümü Müslüman olan devletlerde Şer'i Şerif'e uygun partilerin kurulmasına, bu yolla siyasi yarışa katılmalarına izin verilmez. Ancak, sistemin değerlerine neşideler dizme yöntemiyle partileşerek devlet gücünü tasarruf mümkündür. Bu tutumun bir takiyye olduğu sistemin Meleleri tarafından her fırsatta haykırılır.İlk fırsatta da bu tür partilerin defterleri dürülür.
Kur'anda Mel'e (Kanaat önderi-akildaneler) bahsi geçen 30 ayetden bir bölümünü olsun artık hatırlatabiliriz:
A'râf Sûresi 75 - Kavminin büyüklük taslayan ileri gelenleri,(Meleleri) küçük görülüp ezilen inanmışlara, "Siz, Salih'in, Rabbi tarafından gönderilmiş bir peygamber olduğunu (sahiden) biliyor musunuz?" dediler. Onlar da, "Biz şüphesiz onunla gönderilene inananlarız" dediler.
A'râf Sûresi 76 - Büyüklük taslayanlar,(Meleler)"Şüphesiz biz sizin inandığınız şeyi inkar edenleriz." dediler.
A'râf Sûresi 88 - Şuayb'ın kavminden büyüklük taslayan ileri gelenler ,(Meleler) dediler ki: "Ey Şuayb! Andolsun, ya kesinlikle bizim dinimize dönersiniz ya da mutlaka seni ve seninle birlikte inananları memleketimizden çıkarırız." Şuayb, "İstemesek de mi?" dedi. Hûd Sûresi 27 - Kavminin inkâr eden ileri gelenleri, (Meleler ) "Biz, senin ancak bizim gibi bir insan olduğunu görüyoruz. İlk bakışta sana uyanların da ancak en aşağılıklarımızdan ibaret olduğunu görüyoruz. Sizin bize karşı herhangi bir üstünlüğünüzü de görmüyoruz. Aksine sizin yalancı kimseler olduğunuzu sanıyoruz" dediler.
Hûd Sûresi 38 - (Nûh) gemiyi yapıyordu. Kavminden ileri gelenler (Meleler) her ne zaman yanına uğrasalar, onunla alay ediyorlardı. Dedi ki: "Bizimle alay ediyorsanız, sizin bizimle alay ettiğiniz gibi biz de sizinle alay edeceğiz."
Mü'minûn Sûresi
33 - O peygamberin kavminden, Allah'ı inkar eden, ahireti yalanlayan ve bizim dünya hayatında kendilerine bol bol nimet verdiğimiz ileri gelenler (Meleler)şöyle dediler: "O da ancak sizin gibi bir insandır. Sizin yediğiniz şeylerden yiyor, içtiğiniz şeylerden içiyor.",
Mü'minûn Sûresi 45,46 - Sonra Mûsâ ve kardeşi Hârûn'u mucizelerimizle ve apaçık bir delille Firavun ve ileri gelenlerine (Melelere)peygamber olarak gönderdik de (onlar) büyüklük tasladılar ve kendilerini büyük görüp böbürlenen bir topluluk oldular. Neml Sûresi 38 - Süleyman, "Ey ileri gelenler! (Meleler)Onlar bana teslim olmadan önce hanginiz bana onun (kraliçenin) tahtını getirebilir?"
Sebe' Sûresi 34 - Biz hangi memlekete bir uyarıcı göndermişsek oranın şımarık zenginleri(Meleve mutrafinleri), "Biz, sizinle gönderileni inkar ediyoruz" demişlerdir. Zuhruf Sûresi 46 - Andolsun, biz Mûsâ'yı mucizelerimizle Firavun'a ve ileri gelen adamlarına (Melelere) göndermiştik de o, "Şüphesiz ben âlemlerin Rabbinin elçisiyim" demişti. SONUÇ
Ataizm, laiklik perdesi altında dinsizlik, dindar görünerek dindarları iğfal eden münafıklık, günümüz Melelerinin siyasi san'atı haline gelmiştir.
Bu kabil toplum öncülerinin (Melelerin)içinde, bir tek yoksul insan bulunmaz, hepsi korumaya çalıştıkları sistemden beslenirler, daha doğrusu bu beslenme devam etsin diye sistemi korurlar.

0 yorum: