OMUZUMDA HEMENÇE

M. Çetin BAYDAR
cetinbaydar@gmail.com


23.02.2009
Omuzumda Hemençe


Cumhuriyet Devrinde Bir Medrese Talebesinin Hatıraları
Hatırat sahibi Ali Kemal Saran kitabını tanıtırken şunları yazıyor:
Burada yer alan hatıralar, kendimi bilebildiğim erken çocukluk dönemimden başlayarak yakın zamana kadar uzanan yaklaşık 70 yıllık bir ömrü kapsıyor. Bu uzun zaman dilimi içinde, çocukluğumun sisler içinde kalan sibyan mektebinden ve medrese talebeliğinden başlayarak, Anadolu'nun birçok yerinde yürüttüğüm müftülük görevlerine ve uzun süren emeklilik dönemimde yaşadığım cemiyetçilik tecrübelerine kadar, acı tatlı pek çok yaşanmış olay var.
Başımdan geçen bazı olaylar, belki bir dönemin tarihine küçük çapta da olsa ışık tutacak öneme sahip. Bazıları da önemsiz gibi gözükse de, belki belli bir dönemin sosyal ve ekonomik yapısının, düşünce sisteminin ve kültürünün daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayabilecek özellikleri taşıyor. Bu sebeple önemli veya önemsiz ayırımı yapmadan başımdan geçenleri olabildiği kadar vermeye çalıştım. Eski adı Kadahor olan Çaykara'da "Hemençe" renkli yün ipliklerden dokunan ve alt tarafında püsküller bulunan sırt torbasına verilen isimdir.
Tanıtmaya çalıştığımız kitaba ismini veren "Hemençe"nin altını çizdikten sonra Fatih Sultan Mehmet zamanında Trabzonun mülhakatı olarak fethedilen Çaykara'nın nasıl bir Rum kültür dokusu taşıdığına dikkat çekmek isterim.
Velhasılı, bu Rum kültür dokusundan çok geçmeksizin hafız, vaiz, müfti, mütefekkir bir iman kadrosunun fışkırmış olmasını adım adım izlemek için Ali Kemal Saran'ın kitabını satır satır okumak gerekiyor. (*)
(*) KURTUBA/Hatırat-1 Birinci Baskı: Ocak 2009
KURTUBA Bayındır 1 sok. 15/23
Sakarya-Kızılay Ankara
Tel : (0312)230 22 06 Faks (0312)430 09 46

0 yorum: